Mitä yhteistä on tanssilla ja talvikunnossapidolla?

Meistä lähes jokainen liikkuu joka päivä jonnekin – töihin, kouluun, kauppaan, harrastuksiin, ystäviä tapaamaan. Tavaroita ja raaka-aineita kulkee tieverkollamme isoja määriä joka päivä – ja varsinkin joka yö. Liikkumis- ja kuljetusolosuhteet tieverkollamme vaikuttavat suoraan todella monien ihmisten päivittäiseen elämään ja yritysten toimintaan. Oli keli mikä hyvänsä, tarpeet liikkua ja kuljettaa eivät juuri muutu.

Talviolosuhteissa liikkumisesta tulee hitaampaa ja ongelmallisempaa, kun on liukasta ja sataa lunta, räntää tai pahimmillaan alijäähtynyttä vettä. Ei ole mukava tunne pelätä, ettei pääse turvallisesti perille. Ymmärrän hyvin, että hankalissa keliolosuhteissa saamme niin Tienkäyttäjän linjalle (numero muuten on 0200 2100) kuin Liikenteen asiakaspalvelukeskukseen hurjan määrän huolestuneita yhteydenottoja.

Viime talvi oli monilla alueilla todella hankala ja kritiikkiä teiden talvikunnossapidosta tuli valtava määrä ministeriöön, Liikennevirastoon, ELY-keskuksiin ja urakoitsijoille. Lisärahoitusta tiestön talvikunnossapitoon saatiin ministeriöstä jo viime talvelle. Hallitus myönsi juuri hiljattain lisätalousarviossaan lisärahoitusta teiden talvikunnossapidon parantamiseen. Lisärahoituksen turvin pystymme parantamaan talvikunnossapidon tasoa monilla maanteillä myös meillä Uudenmaan ELY-keskuksen alueella jo tammikuun 2019 alusta. Raskaan liikenteen käyttämät tiet huomioidaan talvikunnossapidon luokituksissa aiempaa paremmin.

Hyvin onnistunut lumen auraus, polanteen poisto tai tien liukkaudentorjunta on parhaimmillaan myös hetken taidetta

Urakkamalleja kehitetään ja kaikki uudet urakat siirtyvät jatkossa kilpailutusten myötä ns. hoidonjohtourakkamalliin. Mallista on hyviä kokemuksia täällä Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, jossa mallia on kokeiltu Espoon, Raaseporin, Lahden ja Hyvinkään alueurakoissa. Kilpailutusten myötä talvikunnossapidon tasoa korotetaan edelleen myös päätieverkon ulkopuolella.

Tanssi on hetken taidetta, sanotaan. Mielestäni oikein hyvin onnistunut lumen auraus, polanteen poisto tai tien liukkaudentorjunta on parhaimmillaan myös hetken taidetta. Niin kuin tanssissa, on myös talvikunnossapidossa huolella mietitty ja harjoiteltu koreografia. Vaaditaan taitoa, uskallustakin, kokemusta, ymmärrystä ja joka kerralla myös aimo annos tilannetajua. Taide-elämys vaikuttaa voimakkaimmillaan suotuisasti ihmisten terveyteen ja jää pitkäksi aikaa mieleen. Siihen tuskin onnistuneinkaan talvikunnossapidon aikaansaannos pystyy, vaikka hienoja hetkiä myös talviset tiemme meille joskus tarjoavat lumikiteiden kimmeltäessä talvisen pakkaspäivän hennossa auringonsäteessä, tai lumen narskuessa talvijalkineen alla aamuhämärässä.

Ammattiylpeyttä ja työn iloa toivon kaikille talvisten teidemme todellisille sankareille, talvikunnossapitäjille, vaativaan työhönsä, joka ei katso kellonaikaa ja kutsuu usein juuri kaikkein huonoimmilla keleillä. Malttia ja kelivaraa ja toiset huomioivaa asennetta tarvitsemme me kaikki tielläliikkujat.

Olemmehan valmiina talveen?

Tuovi Päiviö

Tuovi_Päiviö_johtaja

Kirjoittaja on Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja