Yli vuosi etätöissä – työn ja arjen strategiaa

Olin merkinnyt kalenteriini, että olen etäpäivällä seuraavat kaksi päivää. Elettiin maaliskuuta 2020. Sillä etäpäivämerkinnällä olen edelleen. Valoa on onneksi näkyvissä, koronavirusrokotteet etenevät hyvää vauhtia.

Pandemian myötä viestinnän työt lisääntyivät hurjasti viime keväänä. Sähköiset viestintäalustat kävivät kuumana. Puhuttiin digiloikasta. Luulisi, että viestintäväeltä tällaiset digiloikat onnistuvat noin vain ja viestit kulkevat. Teknisesti se saattaa pitää paikkaansa, mutta mitä viestijä tekee tekniikalla, jos kaiken maailman härpäkkeiden keskellä ei ole taustalla viestintästrategiaa tai -suunnitelmaa?

Olen viestintästrategioiden ja viestintäsuunnitelmien suuri puolestapuhuja ja ystävä. Strategiat ulottuvat myös tänne etätyöpisteeseeni – kotiin. Asun vanhassa talossa ja strategisesti homman nimi on se, että tätä pitää korjata, mikäli haluan talon säilyvän asuttavana mahdollisimman pitkään.

Kun näitä kodin seiniä ja pihaa tuijottaa yötä päivää monta kuukautta, niin väistämättä tulee ajatelleeksi, että nyt voisin käyttää kotonaoloaikaani myös remontoimiseen. Mutta mistä aloittaa, kun kaikki paikat tuntuvat huutavan korjausta.

Ja sitten keksin, remppastrategia!

Kartoitin kriittisimmät ongelmat, joiden korjausvaikutukset tulevat olemaan pitkäkestoisimpia ja vaikuttavimpia. Teemoitin remonttikohteet, ja sen jälkeen tarkastelin voiko niitä kustannustehokkaasti yhdistää ja ilokseni huomasin, että ”kaikki liittyy kaikkeen” pätee tässäkin strategiassa. Lopputuloksena saan korjattua pahimmat karikot ja talo pysyy terveenä jatkossakin. Mahtava tunne, kun tietää mitä tekee ja tavoite on kirkas!

Onko kotini remonttistrategialla ja viestintästrategialla mitään yhteistä? Remonttistrategiassa minulla oli visiona pyrkiä ympäristöystävällisiin valintoihin ja tarkastelin asioita budjetin kautta. Päämäärä oli selkeä – pidä talo ehjänä. Mihin sitten viestintä tarvitsee strategiaa tai suunnitelmallisuutta, viestintähän hoituu sillä, että laitat tiedotteen kaikilla digiloikkahärpäkkeillä eteenpäin. Tiedotettu on!

Viestintä on johtamista ja johtaminen on viestintää.

Uudenmaan ELY-keskuksessa laaditaan vuosittain viestintäsuunnitelma. Myös kriisiviestinnän ohjeet tarkastetaan ja päivitetään tarpeen mukaan. Näissä opuksissa määritellään viraston viestinnälliset tavoitteet, tehtävät, vastuut sekä viestintäkanavat. Nämä antavat tukea arkisessa aherruksessa, auttavat ylläpitämään säännöllistä ja johdonmukaista sisäistä- sekä ulkoista viestintää. Suunnitelmat auttavat myös henkilöstöä hahmottamaan viestinnän tärkeyden ja antaa asiantuntijoille tukea kehittyä viestijänä omassa työssään.

Sen olen oppinut, että strategiat ja suunnitelmat on hyvä laatia silloin kun kaikki on hyvin, niin kotona kuin työpaikalla. Pidä talo ehjänä!

ELY-keskukset valmistelevat tällä hetkellä ensimmäistä yhteistä viestintästrategiaa. Pandemia-ajan viestinnästä olemme saaneet tärkeitä oppeja, jotka lisäävät yhteisen ELY-viestintästrategian tärkeyttä edelleen.

No, mitä sitten täällä kotona strategisesti korjasin?

Vaihdoin öljylämmityksen ilma-vesi-lämpöpumppujärjestelmään, jonka seurauksena piti piippuun hankkia hattu, koska öljylämmityksen savuja ei enää tupruttanut taivaalle, ja tästä hoksasin, että samalla tilaan piippujen pellitykset ja alumiinikaton tarkastuksen ja turvalaitteiden asennuksen. Kotitaloni kulkuväylälle piti myös saada lisää soraa, jotta autoilla pääsee paremmin kulkemaan. Pyysin sellaisen tarjouksen missä vanhaa jätemaata pihan perältä viedään pois ja uutta tiesoraa tuodaan tieosuudelle. Strategisesti työt soljuivat lomittain ja täydensivät toisiaan. Nyt taloni ja piha on sellaisessa kunnossa, että voin nauttia tulevasta kesästä tekemättä mitään. Paitsi, että pihaistutuksille täytyisi varmaan laatia jokin strategia…

Kirjoittaja Tarja Helin on Uudenmaan ELY-keskuksen viestintäpäällikkö

Kestävää tulevaisuutta tekemässä – ihmisten ja alueiden parhaaksi
Asiakaslähtöisyys – Asiantuntijuus – Yhteistyö