Joukkoliikennettä kehitetään modernilla twistillä

Joskus 1990-luvulla seisoin pysäkillä Tampereella odottamassa bussia. Vettä satoi eikä syksyllä tunnelma muutenkaan ollut korkealla. Sivutieltä kääntyi amiscorolla, jossa apparin paikalla istui taloyhtiössäni samassa rapussa asuva poika. Ennen pysäkkiäni hän ruuvasi auton ikkunan alas ja täysiä huudahti meille kaikille pysäkillä olleille ihmisille: ”terve luuserit”, eivät bussimatkustajat hänen silloisessa arvoasteikossaan kovin ylös päässeet. Onneksi kuitenkin asenteet ovat muuttuneet ja ylipäätään kestävä liikkuminen on nykyään aivan must. Joukkoliikenne onkin varsin trendikäs liikkumismuoto, mutta jotta se pysyy sellaisena ja kehittyy, tekee ELY-keskus jatkuvaa työtä sen eteen.

ELY-keskuksen tekemän joukkoliikennekehitystyön tärkein kohde on matkustaja ja hänen tyytyväisyytensä unohtamatta tietenkään myös yhteiskunnallisia tekijöitä.  Tätä matkustajatyytyväisyyttä tuetaan kehittämisessä tällä hetkellä keskittymällä joukkoliikenteen tarjontaan, matkustuksen hinnoitteluun ja maksamiseen sekä informaation jakeluun. ELY-keskus ei myöskään unohda infran kehittämistä joukkoliikenteen tarpeisiin sekä koko liikennejärjestelmän saattamista nykyaikaiseen muotoon.

Korona saattoi joukkoliikenteen aivan uuteen tilanteeseen. Työmatkaliikkumisessa mikään ei ole ennallaan ja siihen on joukkoliikenteessäkin välittömästi reagoitava. ELY-keskus hioo kuntien kanssa tarjontaa nykykysyntään sopivaksi. Esimerkiksi itse en lähde etätöissä aamulla työpaikalle ja tule illalla kotiin. Sen sijaan käyn päivällä keskustassa usein syömässä. Sama matkamäärä kuin ennen, mutta täysin eri aikaan. Ihmisten vapaa-ajan matkustus on lisääntynyt ja tähän kaikkeen on tarjonnassa reagoitava.

Hinnoittelu ja maksamisen helppous ovat matkustajalle tärkeitä. Lisäksi on pystyttävä kerralla ostamaan matka aina ovelta ovelle, vaikka tämä muodostuisi monipalaisesta matkaketjusta. Digitalisaatio mahdollistaa nykyään uskomattomienkin palveluiden rakentamisen. Lopputavoitteena kaupunkiseutujen sisäisessä joukkoliikennematkustamissa voisi olla ”sirutettu” matkustaja, joka vain kävelee joukkoliikennevälineeseen ja maksut tapahtuvat automaattisesti hänelle luodun taustajärjestelmän speksien mukaisesti.

Joukkoliikennetarjonnasta tiedottamista on digitalisaation myötä kehitetty voimakkaasti. Järkevää se onkin; eihän tuolla kannata salaa ajaa. Kaikki paikannus- ja aikataulujärjestelmät toimivat jo tyylikkäästi nykyään ja niistä on melkoisen helppo hakea tietoa itselleen. Kuitenkin kaikki matkustajaryhmät tulee tiedonjaossa ottaa huomioon ja ELY-keskus rohkaiseekin toimijoita jakamaan tietoa kaikenlaisilla välineillä ja keinoilla, jotta se olisi kaikkien saavutettavissa.

ELY-keskus katsoo liikennejärjestelmää ja sen kehittämistä kokonaisuutena.

ELY-keskus katsoo liikennejärjestelmää ja sen kehittämistä kokonaisuutena. Liikkumista viedään kestävään suuntaan, mutta tunnustetaan se tosiasia, että jokaista kokonaisuuden osaa tarvitaan. Esimerkiksi henkilöautolla liittyminen liityntäparkin kautta joukkoliikenteeseen on toimiva matkaketju, joka on monen liikkujan miellyttävä liikkumisyhdistelmä. Liikkumisen kehittämistä ratkaistaan nykyään monin eri keinoin, eikä jatkuva uusien lisäkaistojen rakentaminen ole mikään ykkösvaihtoehto.

Entä sitten tuo alussa mainitsemani poika, mitä hänelle nykyään kuuluu. Sattumalta törmäsin häneen muutama viikko sitten ja ilokseni hän oli täynnä virtaa ja touhua. Mutta arvatkaas, missä me törmäsimme ja juttelimme penkissä vierekkäin istuen. Tampereen upeassa uudessa ratikassa.

Seppo Nikkanen
Kirjoittaja työskentelee Uudenmaan ELY-keskuksessa Liikennejärjestelmäasiantuntijana.