Tässä blogissa Uudenmaan ELY-keskuksen asiantuntijat ottavat kantaa elinkeinoelämän, työllisyyden, liikenteen ja ympäristöasioiden kehittämiseen sekä muihin ajankohtaisiin aiheisiin.
Energiakriisistä kohti kaiken muutosta
Uudenmaan ELY-keskus on osoittanut viime vuosina edelläkävijyyttään energiatehokkuudessaan koko valtiotasolla. Syksyllä 2020 alkaneessa työympäristöhankkeessa Pasilan virastotalon toimitilat saivat remontissa uuden ilmeen ja uudet käyttötavat. Erityisesti huomiota kiinnitettiin ympäristövaikutusten minimointiin, ja hiilijalanjälki pieneni 15 prosenttia.
Työympäristöhanke liittyy osaltaan Etevästi ELY:ssä -tiimin toimintaan, ja siihen liittyvät myös työ- ja työasiointimatkojen seurannat vuodesta 2011 lähtien. Viimeisenkin seurannan tulokset ovat erinomaiset. Uudenmaan ELY-keskuksen henkilöstö on vähentänyt työmatkaliikkumisen hiilidioksidipäästöjä tasaisesti vuodesta 2011 lähtien, ja nämä päästöt jatkavat laskuaan edelleen.
ELY:n henkilöstön on syytäkin olla ylpeä pitkän aikavälin päästöjen vähennyksistään. Vaikka sinänsä erinomaiset tulokset edustavat suuressa kuvassa vain pisaraa meressä, Uudenmaan ELY-keskuksella on valtion viranomaisena paljon aitoa potentiaalia toimia auktoriteettina ja mielipidevaikuttajana kaikenlaisten organisaatioiden suuntaan ja rohkaista muitakin tahoja pyrkimään vastaaviin tuloksiin.
Joitakin vuosia sitten alettiin muistuttaa laajemmin erityisesti sähkön roolista päästöjen aiheuttajana ja muun muassa siitä, mistä älylaitteiden kaipaama sähkö saa virtansa. Helsingin seudulla siitä ovat muistuttaneet Sörnäisissä Hanasaaren suuret hiilikasat, jotka näkyvät laajalle alueelle pääkaupungissa. Helen Oy aikookin sulkea Hanasaaren voimalaitoksen alkuperäistä suunnitelmaa aikaisemmin jo ensi keväänä ja samalla puolittaa kivihiilen käyttönsä.
Myös Uudenmaan ELY-keskuksen toimitilojen sähkönkulutuksesta on tiedossa ensimmäisiä tuloksia aivan näinä hetkinä.
Koska älylaitteiden ja esimerkiksi erilaisten etätyötekniikoiden käyttö on kasvanut kasvamistaan myös energiakriisin keskellä, on sähkön roolia päästöjen aiheuttajana pakko ajatella yhä enemmän. Myös Uudenmaan ELY-keskuksen toimitilojen sähkönkulutuksesta on tiedossa ensimmäisiä tuloksia aivan näinä hetkinä.
Koko Suomen tasolla asiasta tiedetään jo jotakin. Sähkön kantaverkkoyhtiö Fingridin laskelmien mukaan sähkönkulutus on vähentynyt Suomessa elo-syyskuussa 2022. Lokakuussa sähköä kulutettiin seitsemän prosenttia vähemmän, kuin viime vuonna samaan aikaan. Fingridin mukaan syksyn lämpötilat eivät selitä sähkönkulutuksen vähentymistä.
Vielä älypuhelinten suosion kasvun ensimmäisten vuosien aikana tuntui, että saatoimme laittaa hyvinkin tottuneesti ja sen kummemmin ajattelematta puhelimen latauskaapelin toisen pään seinään ja toisen puhelimeen. Näin puhelin oli lähes itsestään selvästi latauksessa.
Viimeistään energiakriisin luulisi osoittavan, että tämä itsestäänselvyys on illuusio. Sivuhuomiona mainittakoon, että sähköverkot ovat itsessään hyvin hauraita ja niiden kestokyky on koetuksella esimerkiksi voimakkaan aurinkomyrskyn pyyhkäistessä Maan yli.
Perusteita päästöjen nopealle alasajolle on siis koko ajan enemmän, ja monien tahojen arvioiden mukaan jopa lähes puolet kaikista päästövähennyksistä tulee energian säästämisestä. Kun seuraa, kuinka ihmiset näyttävät kuluttuvan ja tungeksivan ruokakaupoissa jouluostoksillaan samaan malliin kuin aikaisemminkin, tulee väistämättä mieleen, että energiatehokkuutta olisi suhteellisen helppoa lisätä pilaamatta ihmisten elämänlaatua. Klassinen joulun stressaaminen ja siihen läheisesti liittyvä ylikuluttaminen eivät näytä erityisen onnelliselta elämältä oikein mistään näkökulmasta katsottuna.
Ainakin kuluvan syksyn aikana on huomattu, että energian säästäminen on ollut Suomessa mahdollista ilman suurempia kipuiluja. Näin on ollut vielä ainakin marraskuun 2022 loppupuolelle saakka, jolloin tätä tekstiä kirjoitan. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeasti. ELY-keskusten vaikea ja olennainen rooli pitkän tähtäimen strategioiden rakentajana on varmasti tullut viime vuosina näkyväksi. Ei ole helppoa ennakoida kovin tarkasti, miltä maailma näyttää muutaman vuoden päästä, jos parinkin kuukauden päähän on hankala nähdä.
Kirjoittaja Riku Lehtoranta on toiminut Uudenmaan ELY-keskuksella työympäristöhankkeen tiedottajana.