Sujuvampia siirtymiä työelämään perhevapaalta vai miten se nyt menikään?

Olen saanut kunnian luotsata viimeisen viiden vuoden ajan kolmea eri hanketta perhevapaalaisten ja kotona lapsia hoitamassa olevien vanhempien sujuvampien siirtymien kehittämisen parissa. Olemme hanketiiminä päässeet kehittämään uudenlaista asiakaslähtöistä markkinointia, jotta tavoitamme meidän kohderyhmämme sekä myös innovoimaan uudenlaisen työelämän luomisesta.

Valmennus valitettavasti on nyt päättynyt tältä erää hankkeen päättyessä 2023. Hankkeen sivuilta pääset lukemaan tarkemmin 2312 asiakkaan vaikuttavuustutkimuksesta sekä myös yleisesti tärkeistä kehittämistoimista mitä hankekautena saimme aikaiseksi.

Olen sanonut useaan kertaan, että hankkeet ovat kuin tähdenlentoja taivaalla, niitä tulee ja niitä menee. Se mikä tästä hankkeesta (toivottavasti) tekee erilaisen, on konkreettiset jäljelle jäävät oppaat niin työnantajille kuin perhevapaalaisille. Perheelliset ovat työllisistä suurin ryhmittymä Suomessa. Suomen perhevapaa uudistus, joka tapahtui viime vuonna, tulee koskemaan suurempaa kohdemäärää tästä työllisten ryhmittymästä. Haluamme tarjota meidän yhteistyökumppaneillemme konkreettisia välineitä sujuvoittamaan työelämässä näitä siirtymiä, olet sitten itse perhevapaalainen, joka miettii mitenkä tämän kokonaisuuden nyt hoitaa tai työantaja, miten tämä nyt menikään?

Työnantajaoppaan tavoitteena on tarjota selkeän konkreettista tietoa työnantajille perhevapaajaksojen suunnittelusta ja järjestelystä työpaikalla. Se sisältää asiantuntijoiden kirjoituksia ja työnantajien tarinoita perheystävällisistä käytännöistä. Yritystarinat ovat osana konkreettisia keinoja, tarinat ovat asiantuntija organisaatioista suorittavaan työhön olevia vinkkejä arkeen. Ohessa linkit työnantaja oppaaseen (täältä saatte kaikilla kielillä linkit oppaaseen https://www.valtiolla.fi/opas-tyonantajille-perhevapaauudistuksesta/)

Perhevapaalaisille tai perheellisyyttä suunnitteleville teimme yhteistyössä DigiFinlandin kanssa digitaalisen linkin neuvolan ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kontekstista työllisyyspalveluihin. Tämä sähköinen perhekeskus, eli Omaperhe, tarjoaa videoita, artikkeleita ja palveluohjauksia, jotka auttavat käyttäjiä löytämään tarvitsemansa tiedon ja tukipalvelut tässä siirtymävaiheessa (ja moneen muuhunkin). Ohessa linkki palveluun -> https://omaperhe.fi/vanhemmuus-ja-parisuhde/perhevapaalta-tyoelamaan/tyon-ja-perheen-yhteensovittaminen

Näiden oppaiden, videoiden ja artikkeleiden lisäksi haluan nostaa tärkeimmäksi teoksi meidän hankkeemme toiminnoista, tehdä yhteistyötä yli toimintarajojen ja purkaa siiloja toimijoiden väliltä. En pysty painottamaan riittävän paljon, kuinka merkittävää se on ollut näiden viiden vuoden aikana. Saamme laajennettua omaa tapaamme ajatella ja nähdä kokonaisuutta kokonaisvaltaisemmin erilaisten kehittämistoimien avulla. Suosittelen todella haastamaan itseä ja menemään vaikka palvelumuotoilu tilaisuuksiin, jossa pääset myös samalla verkostoitumaan uusien mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Näitä toteutimme hankkeiden kautta kokonaisuudessaan kolmisenkymmentä, ja se oivallusten määrä oli merkityksellistä.

He saivat inside out -mallin mukaisesti tukea omaan elämäänsä.

On ollut myös hyvin nöyräksi vetävää, se palaute, jota meidän valmennus sai upeiden valmentajien toimesta. Vaikka toteutimme vaikuttavuustutkimuksen, niin saimme sen ohella myös paljon erillistä palautetta, jossa valmennettavat kertovat kuinka suuri muutos tämä on ollut heidän elämässään. He saivat inside out -mallin mukaisesti tukea omaan elämäänsä. He pystyvät ammentamaan tätä myös tulevaisuudessa, erilaisissa elämäntilanteissa. Itsetuntemuksen ja oman pystyvyyden tunteen lisääminen on kestävää muutosta.

Oma polkuni nyt päättyy Uudenmaan ELY-keskuksessa ja haluan omalta osaltani kiittää mahdollisuudesta kehittää meidän Suomen perheellisten palveluita ja edistää heidän työllistymistään, mutta myös johtajuuskokemuksesta. Johtaminen on ollut yksi huikeimmista osista tässä työssäni. Olen todella saanut kehittää ja innovoida tässä muuttuvassa toimintaympäristössä, miten kohdata ja johtaa tiimiäni niin, että jokaisen potentiaali tulee näkyväksi psykologisen turvallisuudesta puhumattakaan. Olemme yhdessä tiiminä päässeet kehittämään konkreettisia tavoitteita toiminnalle ja myös meille omaan käyttöön tiimityöskentelyn edistämiseksi fiilismittaria. Saimme rakennettua hyvän yhteyden tiimin kesken, vaikka olimme paljolti etätyössä (korona vuodet). Saimme tuotua monia hyviä käytänteitä arkeen, helpottamaan tietotyön nopeaa uudistumista. Niin ja saimme toteutettua tavoitteet, jotka meille oli asetettu rahoittajan puolesta. Toiminnassa on todella päässyt heittäytymään, olen päässyt mukaan erilaisiin tilaisuuksiin juontamaan, niin kehittämispäiviä kuin TE-liveen meidän asiakashankinnan näkökulmasta. Palveluiden kehittäessä olen päässyt esiintymään OmaPerhe -palvelun videoissa sekä myös kirjoittamaan aiheista.

Näitä asioita ei kuitenkaan tehdä yksin vaan tiimin kanssa, sen vuoksi haluankin kiittää omaa tiimiäni. Kiitos Pauliina Paija, Tomi Majuri, Mikko Moilanen, Emma Lehtomäki, Emilia Virtanen ja Sara Al Husaini sekä Laura Kajosmaa. Oman tiimini lisäksi haluan kiittää kansallisesti kaikki yhteistyökumppaneita, joiden kanssa pääsimme kehittämään palveluita piirun verran eteenpäin. Tässäkin, kuten aina, yhdessä olemme enemmän.

Jos haluat tämän tiimoilta kanssani verkostoitua, voit hyvin niin tehdä linkedinin kautta. https://www.linkedin.com/in/saijafield/

Ja hankkeeseen liittyvät vinkit ja raportit löydät täältä -> https://www.perhevapaaltatyoelamaan.fi/

Kirjoittaja (kuva) Perhevapaalta työelämään -hankkeen projektipäällikkö Saija Field

Kestävää tulevaisuutta tekemässä – ihmisten ja alueiden parhaaksi
Asiakaslähtöisyys – Asiantuntijuus – Yhteistyö